Ülkemiz Avrupa Birliği uyum süreci doğrultusunda iş yaşantısını değiştirecek bir çok uygulama ve yeni danışmanlık dallarının zorunluluklarını bizlerle tanıştırmaya devam ediyor.
Bu bağlamda artık alıştığımız OSGB kavramında sonra bir de TMGD kavramı iş yaşantımızın içerisine 2015 yılı itibari ile hızlı bir giriş yapmış durumda. Peki yan yana geldiğinde sizlere pek anlam ifade etmeyen bu harfler aslında ne demek istiyor. İsterseniz ilk önce bildiğinizden başlayalım. OSGB kısaltmasının açılımı Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi. Bu kavramı bizlerle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tanıştırdı. 2010 – 2011 yılları arasında temelleri atılan bu sistem, Türkiye’de binlerce hizmet veren firma ile temsil edilebilir hale geldi.
Diğer yandan hayatımıza başka bir kısaltma ve yeni iş kolu kazandıran diğer bakanlığımız ise Ulaştırma, Denizcilik, ve Haberleşme Bakanlığıdır. İlk bakışta herhangi bir fikri olmayan kişiler için TMGD çokta anlam ifade etmese de; tüm lisans mezunları için yeni bir iş kolu olarak son zamanlarda popülerlik kazandığını inkar edemeyiz. Peki TMGD ne anlama geliyor. Başlıktan kopya çekenlerin cevaplarını hemen duyar gibi olacağız ama biz gene de tekrar edelim “Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı”.
Peki TMGD olmak için, hangi şartlara sahip olmak gereklidir? Kısaca Üniversitelerin herhangi bir lisans programını bitirmiş olmak, yurt dışında öğrenimini tamamlamış kişiler için ise yurtiçi denkliğe sahip olmak ilk başvuru şartı için yeterli. Sonrasında ise bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumu arayışlarına başlayabilirsiniz. Ancak çoğunuzun bilmediği veya mevcutta çalışırken almış olduğu yetkili kurumlardan alınmış bir Yangın Eğitimi sertifikasına da ihtiyaç duyacağınızı belirtmek isteriz.
Peki bu bütün şartları yerine getirdiniz ve sınavdan 70 ve üzeri bir not alarak TMGD olmaya hak kazandınız. İşte her şey aslında sizler için yeni başlıyor. Çünkü çok yeni bir danışmanlık alanı olmasından dolayı bilgi birikimi konusunda sıkıntılar sizleri bekliyor. Bu sıkıntıları OSGB’lerin ilk zamanlarına benzetmemek mümkün değil çoğu İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi günlerini, aylarını harcayarak dokümanlar oluşturdular, paylaştılar, çeviriler yaptılar. Sizleri de bu sürecin beklediğini hatırlatmak isteriz.
Sizlerin evrakları sabah akşam çalışır bir şekilde kendi sistemime göre yaparım, azimliyim bu konuda korkum yok dediğinizi duyar gibiyim. Peki sadece evrak ve tehlikeli madde isimlerinden mi ibaret sandınız. Maalesef işte size geçmeniz gereken bir engel daha. Eğitimler! Eğitimler dediğimizde; danışmanlık yaptığınız firmanın öncelikle üretici mi, depolayıcı mı, ambalajlayıcı mı yoksa hepsi mi olduğunu belirlemeniz gerekir. Bu aşama geçildikten sonra ilgili birimdeki mesai arkadaşlarınıza bulundukları alandaki tehlikeli maddelerin neler olduğu, sağlığa ya da çevreye zararları, nasıl depolanacakları, nasıl ve hangi tip araçlarla taşınacakları v.b. bilgileri onlara anlatıyor olmanız istenecek. Sorumluluklarınız bununla da bitmedi, ADR hükümleri gereği tehlikeli maddelerin sizlerin hazırlamış olduğu talimatlara ve genel kurallara uygun şekilde istiflendiği, taşındığı, kullanıldığının da takibi sizin göreviniz. Tabii ki bakanlığa karşı olan bildirim ve takip yükümlülüklerinizi de unutmamak gerekir.
Bunlar kısaca bahsetmek gerekirse ADR hükümleri içerisinde kaza olarak tanımlanan olaylar, yıllık faaliyet bildirimleri sayılabilir.
Bahsetmek isteyeceğimiz diğer huşus ise, bir TMGD danışmanının en fazla 5 firmaya hizmet verebiliyor oluşudur. Türkiye’deki işletme sayısını ve buradaki ihtiyacı göz önünde bulundurusanız, istihdam ihtiyacının ne kadar ciddi boyutta olacağını da hesap edebilirsiniz.
Bir atasözümüz var; erken kalkan yol alır; ne kadar önce bu danışmanlık dalını seçerseniz, elbette ki sizden sonra gelenlerde daha fazla bilgi ve beceri sahibi olacağınız aşikar olacaktır.
Unutmayalım ki, OSGB bünyesinde danışmanlık hizmeti veren çalışanlar gibi sizler için de bilgi her zaman paylaştıkça değer kazanacaktır. Şimdiden aramıza hoş geldiniz diyoruz.,
TMGD hakkında başka bir yazımızda görüşünceye kadar kendinize iyi bakın.
0 Yorum